Нисам гледала Евросонг. Не зато што сам ја боља и паметнија од осталих, не зато што мислим да је то кич и да га само гледају доконе домаћице и мушкарци сумњиве сексуалности, нити се слажем са тим мишљењем. Једноставно нисам била у прилици.

Моја срећа би била неизмјерна да сам успјела да пропустим и информацију о побједнику. За себе бих рекла да сам веома либерална. Имам флексибилне ставове. Брига ме шта ко ради у приватности своје собе. Имам пријатеље који су хомосексулаци. Мада не сматрам да је то нешто битно за истицање. Они када причају о мени кажу да се зовем Јелена. Не причају са киме спавам. Па зашто бих и ја причала тако о њима, али битно је да кажем, због свега онога што ћу након ових редова исписати.

Побједник или побједница Евросонга? Мушкарац или жена? Или нешто? Не знам. Не знам како да опишем особу која тијелом изгледа као жена (и то веома згодна жена), звучи као мушкарац, а при том има брадурину јачу од било којег мушкарца којег сам видјела. И сад ми треба да будемо кул у вези с тим и да кажемо како је то симпатично. Како људска права и слoбоде дозвољавају да се свако од нас изрази како хоће. И шта оно хоће да буде? Жена или мушкарац. Не може обоје. Или можда ипак може?

Па докле идемо са лудостима? Да ли је ово почетак краја свијета о којем су причали? Свакако јесте свијет у којем се ја не осјећам пријатно да живим. Свијет у којем ћемо учити дјевојчице да постоје жене које нису жене, али су жене. Како неко да објасни свом дјетету од осам година ко је побиједио на Евровизији. Да ли је побиједио чико или тета. Ја сам гледала Евросонг када сам имала десе година. Тада нисам знала да постоје чике које воле да су тете, али не „до краја“. Разумијем када неко жели да промијени пол. Читам о томе. Знам да постоје особе које за себе кажу да су заробљене у другом тијелу. Знам и да постоје мушкарци који воле да буду жене, и да буду што боље могуће жене, барем онако визуелно. Али да постоји човјек који хоће да буде најодвратнија могућа жена коју сам икада видјела, е то не разумијем.

Мислим да се овај „умјетник“ изругује и са ЛГБТ популацијом. Бацио је сада акценат на то како ти људи углавном морају да буду уврнути и другачији. Да не будем груба па кажем дегутантни. Свакако мој стомак није могао да издржи гледање цијелог наступа на јутјубу.

И ко су људи који жељели да Европу представља брадата жена? Који су дали гласове за то? С обзиром да врло добро знамо да то одавно није такмичење за најбољег пјевача, нити најквалитетнију пјесму. Да је тако, већина тих актера не би могла ни да приђе до дворане.

Нисам сигурна да је ово Европа у којој желим да живим. Већ гледам клинце који на друштвеним мрежама пишу како је лијепа пјесма, како поменуто биће лијепо пјева. Драго ми је због њих, аплаудирам за њихову освјештеност. Али питам се шта је следеће? Након необријаних пазуха, ето и необријаних бркова, и то каквих! Следеће године очекујем да се на сцени појави вукодлак. И то прави! И ако мислите да можда не постоји, постојаће, смислиће га исти ови што промовишу брадате жене.

Шта ли ћемо следеће увести за Запада и апсорбовати као нормално тежећи да будемо освјештени Европејци.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s