Middle-finger-emoticon

Не прође дан, а да не чујем: „Средио му тата“, „Ма његов тата је доктор“, „Њен тата је директор“, „Миланин тата је имао нека познанства“. Кључ за све у нашој држави је изгледа „тата“. Лоше вијести за мене!

Шта ћемо ми који немамо тату?

Ни директора, ни курира, ни пекара. Никаквог. Нема тате. Тате нема, нема ни нас. Бар нас нема на мапи оних који ће постићи успјех. Који могу да постигну било шта. Можеш ти да се тргаш и мучиш, да се пењеш уз степенице и брда, али док дођеш до оне гдје ти треба тата да ти да руку.

Није све изгубљено ако имаш маму. Али не било какву маму. Не ону маму која је морала да буде и мама и тата, која је морала да ради најобичније послове да би ти успио да преживиш у том свијету без тате. Маму као што је Миланин тата! Немаш ни такву маму? Добродошао у свијет нас који ћемо да пузимо и да се пењемо једну степеницу горе, двије доле. Па ко дуже издржи!

Нема везе што је тај мој тата (и хиљаду других тата) дало животе док су ове горе тате сакривали своја дупета. Немаш тате, немаш ни права гласа! Немаш ни некога да те погура на конкурсу, на факултету, на испиту, у реду код доктора, на возачком испиту. Иако нас ни чињеница да их имамо не би довела нигдје преко реда, јер су те тате којих нема били углавном поштене тате.

Схваташ ли ти државо колико си напреведна? Јадна и лицемјерна?

Наше тате ти требају када требаш да сакупиш неколико политичких поена, гласова на изборима, и када требаш да покажеш милосрђе. Да покажеш како си добра, поштена и праведна.
Требају ти тате, али не и ми! Ми ти, врло ријетко, затребамо у неким твојим организацијама, чисто да будеш још мало праведна и коректна. Али и ту бисмо требали да се приклонимо нечијем туђем тати обично функционеру неке политичке партије.

То ти је као кад те у школи малтретирају дјеца. Тебе једног њих пет. И нема ко да те брани од неправде. Тако се ми боримо с тобом. Нема никога да ти у лице врисне да је доста тебе, доста њих, доста њихових тата. Нас се не бојиш, а можда би требала!

И зато ми се гадиш. И ти и они! И њихове тате!

Нестаће и тата.

А шта ћеш ти?

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s