prijatelji

U svojoj šestoj godini sam imala prvu prijateljicu. Sjećam se da mi je bila jako simpatična sa svojim rozim suknjicama od tila, dugom plavom kosom i beskrajnom željom da uvijek bude lijepo počešljana. Ja sam pak najsrećnija bila kada bi mi mala dozvolila da obučem bermude i patike, kada bih preskočila češljanje i šnalice i kada bih mogla da trčkaram za bratom i špijuniram njegove prijatelje. Željela sam da sa njima pravim kolibu, da se igram sa uličnim psima i da radim mnoge druge stvari koje su u poređenju sa igranjem sa lutkama izgledale kao prava avantura.

Čak se ne sjećam da sam imala i jednu lutku za koju sam bila naročito vezana. Da sam imala neku omiljenu haljinicu. Sjećam se jedino kako sam čeznula za društvom tih dječaka na opšte nezadovoljstvo mog brata. On se uvijek plašio da ću roditeljima odati sve njihove tajne i nije želio da se igram s njima. Govorio bi mi da su njihove igre ponekad opasne, kao onda kada sam bila sa njima a potukli su se sa dječacima iz drugog naselja, pa je i mene pogodio neki zalutali kamen.

Vrijeme je prolazilo, a ja bih se uvijek radije priklonila dječacima. U osnovnoj školi sam uživala da sa dječacima igram basket. Oni bi me uvijek rado primili kada bi im falio igrač, iako se moj nastavnik fizičkog bunio. Često bi u mom prisustvu i komentarisali druge djevojčice, i govorili ko se kome dopadao. Tada bih ja bila srećna jer sam konačno bila dio te ekipe.

Danas, često ulazim u rasprave koje se tiču muško-ženskih prijateljstava. Da li su moguća? Pod kojim uslovima? Da li su ta prijateljstva ustvari neke pritajene romanse?

Jedna prijateljica mi je rekla da joj je odnos sa muškarcem moguć jedino ako jedno drugom nisu nimalo seksualno privlačni. Nisam mogla da vjerujem koliko je zapravo površna. Ja imam mnogo prijatelja koji su muškarci, i sa njima je ponekad mnogo jednostavnije i lakše razgovarati nego sa ženama. Muškarci gotovo nikada bespotrebno ne komplikuju ionako komplikovanu situaciju. Dvije žene će od nekog običnog problema napraviti scenu globalnih razmjera.

I ne bih nikada mogla reći da mogu samo da se družim sa neprivlačnim muškarcima. Zaista suludo. Ja svoje muške prijatelje doživljavam jednako kao i ženske. Kao što sa svojim prijateljicama ne bih spavala, tako ne bih ni sa njima. To ne znači da im ne mogu uputiti neki kompliment ako su se danas posebno lijepo obukli. Ili primiti isti takav kompliment bez da umislim da sam ljubav nečijeg života, samo zato što smo suprotnog pola. Sasvim je moguće pričati sa muškarcima o seksu i svim drugim temama sa kojim mogu da pričam i sa ženama.

Zapravo je to vrlo zgodno, jer na taj način uvijek imam neku drugačiju perspektivu od one moje, ili one koju ima moja prijateljica. I dok s njima djelim neka svoja iskustva, ili razgovaram o mojima osjećam se kao dio nekog specijalnog tajnog pakta, gdje drugoj strani otkrivaš trikove neprijatelja.

Prijatelji su vrlo često mnogo odaniji od prijateljica. Sjećam se jedne scene u kojoj je moja prijateljica spavala sam mojim bivšim dečkom u trenucima dok sam ja još uvijek mislila da je on ljubav mog života, a ona me je tješila u mojoj sobi, dok bi s njim spavala u njegovoj. Muškarci su vrlo rijetko tako okrutni. Za njih je obično prijateljeva bivša zabranjena teritorija.

Kada su tri muškarca prijatelji oni se vrlo rijetko ogovaraju međusobno, kod žena je to ustaljen obrazac. Kada ti prijatelj kaže da danas lijepo izgledaš, to je gotovo uvijek istina. Kada ti to kaže prijateljica, prvo ćeš razmisliti o njenim motivima. Pa čak i da izgledaš upravo suprotno samo je njoj izuzetno drago da danas izgledaš lošije od nje.

A ja volim da su moji odnosi što manje komplikovani. Što iskreniji i jednostavniji. Imam nekoliko prijateljica sa kojima mogu da potpuno iskreno, otvoreno i bez igrica razgovaram o svemu. I nisu tipične ženice. Nekada sam ih imala mnogo više. Ali koja je poenta prijateljice koja ti spava sa dečkom, ili se dopisuje sa tvojom simpatijom?

Daleko od toga da u svakoj ženskoj osobi vidim isto. Neku potencijalnu prijetnju i neiskreno prijateljstvo. Daleko od toga da sam neko muškobanjasto biće koje čezne za muškim stvarima. Ne. Čeznem za iskrenim i jednostavnim odnosima, a oni su sa muškarcima uglavnom takvi. Čak su sramežljiviji od većine žena i vrlo rijetko pričaju o svojim intimnim stvarima onako kako to čine žene.

Razne studije tvrde da je ovakvo prijateljstvo nemoguće, i da je uglavnom sa muške strane povezano sa simpatijama. Jednom me neko koga sam smatrala prijateljem pokušao poljubiti, što sam doživjela tragično. On se kasnije pravdao alkoholom. U zrelijim godinima to nikada nisam osjetila. Nikada njihove šale ne bi prešle granicu prijateljstva i dobrog ukusa.

Kada sam u pretraživač ukucala „muško-ženska prijateljstva“ na prvoj stranici su svi tekstovi negirali moju tvrdnju. Čitala sam ih, pronalazila logiku u tome što govore, ali bila iskreno srećna jer sam mogla da budem taj izuzetak koji potvrđuje pravilo. Za deset ili petnaest godina bih valjda primjetila da se nekome od svojih prijatelja dopadam. Možda prijateljstvo nije moguće kada žene flertuju sa svojim prijateljima, i tako neprestano podgrijavaju njihovu maštu.

Gnjaveći svoje prijatelje otkrila sam da je moguće da sa nekom ženom budu prijatelji. Sa jednom ili dvije. Da je poštuju i posmatraju kao prijatelja. Saznala sam i da je moguće da se sa nekim sprijatelje nadajući se da će takvo prijateljstvo prerasti u nešto više. Navelo me da razmislim. Iako sam donekle komplikovana osoba, po pitanju muško-ženskih odnosa mi je vrlo jasno. Ako bi mi se neko svidio, svidio bi mi se odmah i nikada ga ne bih stavila u kategoriju prijatelja. Isto kao što je gotovo nemoguće da neko iz kategorije prijatelja pređe u nešto više.

I uvijek se sjetim te američke stvari koju furaju u gotovo svim filmovima „friends with benifits“, aludirajući na povremene seksualne odnose između dvoje prijatelja. Onako kako ja doživljavam ako su tu samo „benifits“ onda prestajemo biti „friends“.

I sasvim odgovorno sam spremna da tvrdim da prijateljstvo nema nikakve veze sa seksom. Ima veze sa tim kakav si čovjek. Isključivo. Šta vi mislite?

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s