317726_2215069787870_7794414_n

Ljuta sam!

Sasvim slučajno juče srećem ženu. Započinje priču o fakultetu koji nije završila. Ne može. Rodila je djecu, udala se. Djecu vrlo često nije imao ko da čuva, profesori nisu imali razumjevanja. Naročito jedna profesorica. Kaže mi: „Naravno, ona nije udata, liječi svoje frustracije na meni. A ne znam zašto, lijepe je žena. Mogla bi. Svako sebi može roditi. Kaže ona meni što će vama fakultet, vi imate porodicu, ja nemam“.

Slušam je i ne vjerujem. Poslednja rečenica je sasvim sigurno laž, ili uveličana. Iritira me već njen stav prepun predrasuda ali ćutim. Smješkam se i čekam da ode.

Da li je ovoj ženi bilo lakše da za svoj „neuspjeh“ okrivi nekog drugog, prišije njemu odgovornost ili je pomenuta žena možda zaista takva, ne mogu sa sigurnošću tvrditi. Ono što mogu tvrditi je da žene koje su majke i supruge definitivno imaju superioran stav prema onima koje to nisu.

Ako si ljuta, to je zato što nemaš djece. Ako si nervozna, i to je zato što nemaš djece. Ili si seksualno frustrirana, ako nemaš muškarca. Ako pak imaš muškarca, a nemaš djece onda si samo okrutna i bezosjećajna.

Razmišljam, otkud joj hrabrost da iznosi takve tvrdnje. Šta ona zna o ženi koju je upravo okarakteristala kao nadrndanu, neudatu, karijerom opterećenu feministkinju. Priši joj ova majka tri etikete za manje od minut. I to u prisustvu mene, potpunog stranca. Kako li je kiti u prisustvu svojih najbližih, ne mogu ni da zamislim?!

Zašto sam ljuta? Zato što ću ja sutra nekome biti ta žena. Nadrndana jer nemam djece. Ni slučajno to ne bi moglo biti jer si ti bezobrazna, jer je i meni kao tebi bio naporan dan, jer i ja imam i kuću i posao i sve obaveze koje uz to idu. Ne ni slučajno jer sam i ja ljudsko biće kao što si i ti. Sve loše u životu će biti upravo zbog toga što nemam djece.

Ako si uz to još i dotjerana, onda si vjerovatno žena sumnjivog morala, suviše sebična da bi mogla da podneseš tu žrtvu kao što je majčinstvo. Rospija. Svima prijetnja. Tvoj jedini problem je da ti frizura jutros bude na mjestu i da ti se na vrijeme osuši lak na noktima. To one misle. Nepravedno i sa previše predrasuda.

Ja nikada nisam podcijenila majčinstvo. Nikada ga nisam predstavila kao nešto trivijalno ili manje važno od onoga čime se ja želim baviti. Najteži posao na svijetu kojeg ne želim na svojim plećima. Jesam li zbog toga frustirana. Zašto bih bila? To je bio moj izbor. Jesam li zbog toga ljuta na žene koje su majke? Ne. Da li zbog toga manje cijenim ili podcjenjujem žene koje su se odlučile na majčinstvo? Ni najmanje.

Zašto onda one podcjenjuju nas? Nisu sve takve, znam. One koje nisu neće se ni prepoznati. Ove koje osuđuju i na prečac zaključuju, neka stave prst na čelo!

Advertisements

Jedno mišljenje na „Ja, „nemajka“

  1. Predrasude su čudna stvar. I sama ih ponekad imam, dođu nenadano i nesvjesno pa sama sebi lupim šamar i zamislim se u koži druge osobe. Vezano za situacije iz teksta nemam jer sam i majka i žena koja gradi karijeru a opet znam biti i nadrndana i frustrirana iz nekih drugih razloga.
    Ali, ponekad moramo razumjeti i drugu stranu, onu koja gaji predrasude jer ne vjerujem da postoji ijedna osoba na ovom svijetu koja ih nema. Razumijem šta je poenta ovog teksta i malo ću se odmaći od nje jer moram da kažem da je ista ova majka frustrirana činjenicom da nije ostvarila karijeru i jednostavno joj je lakše da okrivi nekog drugog a ne sebe jer prihvatanjem krivice bi priznala i svoj gubitak a sa tim se teško nosimo. Zato je ponekad lakše reći da je neko drugi uspio zato što je ljepši/ima poznanstvo/koketira/vara nego zato što je uzeo svoj život u svoje ruke. I lakše je brbljati nego raditi i mučiti se.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s