Za mene je sreća u mirisu.

Baka se uvijek ljutila što bih svako jelo prije nego što bih ga stavila u usta pomirisala. Nije ona znala da ja pokušavam da sačuvam miris njene kuhinje kako bi u mom mozgu ostao i onda kada ona ne bude više sa nama.

Kada bi kuća mirisala na ćevape to je bio dobar dan. Obično bi značilo da je baka primila penziju i da časti mene i brata. Kada bi se kuhinjom širio miris krompiruše znalo se da nam u goste dolazi ujak, a ako bi baka pekla svoje čuvene šnicle znalo se da želi da ugodi svom najdražem unuku, mom bratu. I uvijek je hrana koju je ona kuvala, a ja mirisala, oslikavala život naše porodice.

Krajem mjeseca kada bi se prerano potrošile plate kuvao bi se grah. Na početku bi mirisao neprijatno, a na kraju je baka i od njega pravila poslasticu za koju se tražio tanjir više.

Kada je bila dobre volje pravila bi kiflice ili krofne. Ponekad bismo je znali stotinu puta upitati hoće li nam praviti, a nekad je bilo dovoljno jednom. Sjećam se kako je znala da staklenom flašom prelazi preko krupnog šećera kako bi od njega napravila sitni, nalik šećeru u prahu.

Ni svi tiramisui, ni suflei ovog svijeta ne bi mogli da pobijede miris bakinih praznih krofni i kiflica punjenih pekmezom od šljiva.
A kako je tek mirisao pekmez.

Ko se nije kupao na rijeci, ne može ni znati kako miriše Sana. Kako ujutru i uveče miriše na svježinu, a tokom dana se osjeti i miris ribe. I kako je to najljepši miris koji se mješa sa mirisom i svježinom vrbe, i kako su ti drage neke zalutale kapi kada se spuste na vrelu kožu.

Ko se nije kupao na kiši i udisao miris vode oko sebe i ljetne kiše koja pada, nije ni bio živ.
Pa tek pokošena trava, koja u isto vrijeme kroz peškir neugodno bocka i tako lijepo miriše dok nekom grančicom maltretiraš mrava koji se našao u blizini. I miris suve zemlje, i miris vlažne zemlje. Sve su to mirisi zbog kojih osjećaš da si živ i da si dio svijeta koji se oko tebe prostire.

Nedavno sam na putu za Pizu na jednoj benzinskoj pumpi rekla svojim prijateljima kako osjetim miris mora. Smijali su mi se jer mora nije bilo ni na vidiku, ali oni istinski ljubitelji mirisa znaju osjetiti taj miris soli koji se mješa sa povjetarcem i mirisom borovine. U isto vrijeme oštar i prijatan.

Mirisi su za mene sjećanja. Mirisi su moji okidači koji me vode na neka srećna mjesta i okolnosti. Kad osjetiš mirise znači da dišeš punim plućima, a tako dišeš uglavnom kad su ti pluća puna neke miline.

Kao kada te okupa ljetni pljusak, pa se miješa miris kiše i vreline asfalta. Mnogim ljudima neprijatan, a meni podsjetnik na sva ona ljeta kada sam se kao djevojčica samo u kupaćem, ogrnuta peškirom vraćala kući sa kupanja, jer me je prije vremena otjerala kiša koja ne bi prestajala. Kiša koja je milovala, kiša koja ti je dozvoljavala da skačeš po lokvama i smiješ se sa drugarima. Dođeš kući bosa, blatnjava i srećna.

Taj miris miriše na bezbrižnost i mladost. Miriše na djetinjstvo.
Miris vatre me podsjeća na kukuruze koje smo kao djeca pekli ispred zgrade. Često nestrpljivi da budu pečeni gurali bismo ih prema vatri i tako garave jeli kao najljepšu deliciju.

Miris ruže me uvijek sjeti na hladni domaći sok tetke Stane koje je svakog ljeta brižljivo pravila od ruža koje su krasile njeno pod konac uređeno dvorište. Sa kockicama leda i uvijek i nekim posebnim čašama. Taj miris me vraća u dane djetinjstva kada smo baka i ja bili tetkini gosti.

Miris lipe i zove. Miris nane i kamilice koje se suše u bakinoj sobi kako bismo na zimu pili domaći čaj. Miris zimnice i sirćeta koji i dan danas prezirem jer je obično nagovještavao kraj ljeta i dolazak večeri kada se moraš ogrnuti trenerkom.

Miris njegove kose sa kojim počinje i završava sve.

Ako nisi mirisao mirisao život, kao da ga nisi ni živio!

Advertisements

3 mišljenja na „Mirisi mog života

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s